Meindert Hobbema

Meindert Lubbertszoon Hobbema (1638 - 1709) was een Nederlandse kunstschilder van landschappen.

Nederlandse kunstschilder

Meindert HobbemaDe Nederlandse kunstschilder Meindert Hobbema (1638-1709) was één van de belangrijkste leerlingen van Jacob van Ruisdael. Hij slaagde er echter niet in om in zijn schilderijen dezelfde dramatiek te leggen, die het werk van zijn leermeester kenmerken.

Loopbaan

Meindert Hobbema werd geboren in Amsterdam. Hij was niet alleen kunstenaar, want vanaf 1668 vervulde hij tevens het ambt van ijkmeester voor wijn en olie in Amsterdam. Hobbema trouwde in dat jaar met de keukenhulp van de Amsterdamse burgemeester. Mogelijk koos hij vanwege zijn huwelijk voor een vast dienstverband. De weinige schilderijen, die na zijn huwelijk ontstonden, zijn wel van hoog niveau.

Onderwerpen

De thema's waarmee Meindert Hobbema zich bezig hield waren: landschappen, watermolens, lanen, boerenhoeven en ruïnes. Hobbema slaagde er meestal goed in om, met behulp van een zorgvuldige belichting en natuurgetrouwe kleurkeuzes, zijn landschappen iets bijzonders mee te geven, waardoor ze uitstaken boven de middelmaat.
Het bekendste schilderij van Meindert Hobbema is "Het laantje van Middelharnis" (1689), dat nu deel uitmaakt van de collectie van de National Gallery in Londen.
De stijl van Meindert Hobbema vond veel navolgers, vooral in Engeland

Hobbema en zijn schilderijen

Rijksmuseum krijgt topstuk van Meindert Hobbema voor in de eregalerij

Bewerkt door: redactie − 06/06/14, 11:22  − bron: Redactie, ANP
© RIJKSMUSEUM. Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een topstuk gekregen van de 17e eeuwse schilder Meindert Hobbema (1638-1709). Het gaat om het doek 'Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen' uit circa 1665.

  •  
    Een goed landschapsschilderij is als een mooi mannenpak.

Het betreft 'de grootste schenking in de afgelopen 50 jaar', liet het museum vandaag weten. Het landschap behoort volgens het Rijksmuseum tot de beste werken van Hobbema, die tot de beroemdste landschapsschilders uit de Gouden Eeuw wordt gerekend.

Het schilderij is uitzonderlijk goed bewaard. 'Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe in het Rijksmuseum', zegt directeur Wim Pijbes. 'Een directeursdroom wordt werkelijkheid.' Het kunstwerk krijgt dan ook een plek in de Eregalerij, tussen andere toonaangevende Hollandse meesters.

De waardevolle schenking komt uit de collectie van de in Engeland wonende Willem van Dedem, die al meer dan een halve eeuw 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst verzamelt. Zijn verzameling is een van de belangrijkste op dit gebied. Van Dedem is ook actief in de kunstwereld. Hij is onder meer voorzitter van de kunstbeurs Tefaf in Maastricht en erelid van de Vereniging Rembrandt.

Op het ruim 1 meter brede doek is te zien hoe een vrolijk gezelschap met paard en wagen langs enkele boerderijen trekt in een bosrijk landschap. Figuren aan de kant van de zandweg beantwoorden hun uitbundige gezwaai.

Finesse
Wieteke van Zeil, kunstredacteur van de Volkskrant, noemt het terecht dat het schilderij wordt opgenomen in de eregalerij van het Rijksmuseum. 'Dit schilderij behoort tot de top van de landschapsschilderkunst. Hobbema was een leerling van Jacob van Ruisdael, de bekendste Nederlandse landschapsschilder. Hobbema schilderde 'Bosland' in 1665 op de top van zijn kunnen, in zijn beste periode. Zijn schilderijen zijn vaak ruimer en lichter opgezet dan die van Van Ruisdael. Hier bijvoorbeeld, zijn de bomen in tegenlicht geschilderd, daardoor zie je zon en schaduw op verschillende niveaus. Er is een enorme rust in die bomen, en tegelijkertijd is het levendig door de beweeglijke mensen, en dat hondje, op de voorgrond.'

Een goed landschapsschilderij is als een mooi mannenpak. Het schreeuwt niet, de aantrekkingskracht en finesses zitten in de details.'

 
 

 

Hobbema
Hobbemastraat 2
6521LJ NIJMEGEN
Tel. 024 845 4919
Virtuele tour

Dagelijks geopend vanaf 12:00 uur